Špaldový quinoa koláč

Už jste někdy zkoušeli připravit slanou variantu koláče - quiche (čti kiš)? Mezi nejznámější patří lotrinský koláč, který poprvé upekl pekař z lotrinského města Nancy už v 16.století. Upekl jej z chlebového těsta, vajec a slaniny. Později se chlebové těsto začalo přeměňovat na těsto křehké nebo listové. Já připravuji základ ze špaldové mouky a náplní je většinou "co dům dá" ( z toho většinou vznikne největší dobrota). Variant je spousty, tentokrát jsem využila špenát, sušená rajčata a quinou.
Těsto:
200g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky soli
100g přepuštěného másla
5 lžic teplé vody
Postup: Vše smícháme a propracujeme v pevné těsto. Pokud je vláčnější posypeme plochu moukou a propracujeme. Poté vmačkáme do koláčové formy (nemusíme vymazávat), propícháme vidličkou a dáme do trouby na 180° C cca na 15 minut.
Náplň:
150ml sójové smetany
4 celá vajíčka
100g quinoi
sušená rajčata
2 hrnky čerstvého špenátu
Koření - italské bylinky
Postup: Quinou propláchneme několikrát horkou vodou, aby jsme jí zbavily hořkosti a povaříme.Špenát prolijeme horkou vodou a vyždímáme. Sušená rajčata nakrájíme na kousky. Poté vše smícháme a přidáme koření. Směs dáme na korpus a pečeme dál cca 30 minut.
Koláč mám radši teplý a s malým zeleninovým salátem.
Kousek Francie i do Vaší kuchyně. Čeněk napsal "ten kiš je úplně super" ❤. 
S láskou Gábi v kuchyni. ❤❤❤


Comments