Banhmi

Ve vietnamštině znamená "Banh" - pečivo, "mi" - pšenice. Jde původně o francouzskou bagetu z doby francouzské kolonie ve Vietnamu, kterou si potom vietnamci přizpůsobili svými ingrediencemi. Jde o křupavou nadýchanou bagetu plnou čerstvé zeleniny, masa, tofu, rajčatové omáčky, majonézy nebo paštiky. Samozřejmě s koriandrem jako třešničkou na dortu. Variant naplnění je opravdu spousty.  Ve Vietnamu se Banhmi snídá, obědvá i večeří. Dát si jí můžete opravdu kdykoliv během dne. Že jsou ceny za jídlo u nás a ve Vietnamu jiné určitě víte. Jen pro porovnání u nás ve známých kvalitních vietnamských bistrech koupíte bagetu za 60 - 100 Kč, ve Vietnamu za 15 - 30 Kč.
Už po příjezdu z Vietnamu domů jsem věděla, že  jí doma musím připravovat taky. Včera bych chuť, ale  taky velký hlad po tréninku. Přáním Čeňka bylo, aby byla zdravá a lehká. To ona sama o sobě je. Vietnamci v podstatě jí zdravě pořád. Majonézu ovšem nechtěl (ani já ne), rajčatovou omáčku my radši na těstoviny a na paštiku nebyl čas. Tak jsme si udělali vlastní základ, tak trochu nevietnamský za to opravdu výborný, rychlý a zdravý. 

2 špaldové bagety
mrkev
salátová okurka
rybí omáčka
sójová omáčka
čili papričky
česnek
vepřové maso
sezam
cottage
sriracha omáčka
hummus
koriandr
jarní cibulka
Postup:  Nejprve nakrájíme maso na tenké nudličky, dáme do misky a promícháme se 2 lžícemi rybí omáčky, 1 lžící sójové omáčky, česnekem na plátky a nakládanými čili papričkami. Necháme odležet. Dále si nahrubo nakrájíme mrkev a okurku. Na pomazání si připravíme půl kelímku Cottage sýru, 2 lžíce hummusu z cizrny a tahini pasty (domácí nebo koupený v lidlu) a srirachu na dochucení. Bagetu nakrojíme, abychom jí mohli naplnit ostatními ingrediencemi. Maso zprudka opečeme na suché pánvi. a posypeme sezamem. Bagetu pomažeme připravenou směsí (nešetříme), naplníme okurkou, mrkví, masem, posypeme jarní cibulkou a vložíme do vyhřáté trouby na 200C na cca 3 - 5 minut do trouby. Před podáváním pokapeme dle chuti srirachou a zasypeme čerstvým koriandrem.
Nebojte se nových chutí, ochutnejte Vietnam.
S láskou Gábi v kuchyni.❤❤❤

Comments