Špaldová galetka s fíky

Druhá vlna galetky je právě tady. Asi před rokem jsem zkoušela svou první, která nedopadla zrovna skvěle. Poslední dobou je jí opět plný instagram, tak jsem jí musela taky zkusit. Dopadla na výbornou. Galetka pochází z francouzské kuchyně, jde o kulaté, křupavé koláče, jejichž strany jsou zahnuté a náplň je stále vidět. Jde o rychlý a velice snadný recept.
Za okny déšť, v ruce horký čaj, z trouby vůně koláče, trošku na mě dýchla podzimní atmosféra. Tak snad zase rychle odejde.
Ingredience na 2 galetky:
Těsto:
200g špaldové mouky jemně mleté
100g pohankové mouky
100g másla
100g jednoduše rostlinná rama
špetka soli
50g třtinového cukru
50g vody - dle konzistence
Náplň:
lískooříškový krém šmakoun
čerstvé fíky
javorový sirup
Postup: Do misky dáme mouky, cukr, špetku soli a máslo. Pořádně prsty prohněteme a přidáváme vodu dle konzistence. Těsto se nelepí, ale je vláčné. Z těsta vytvoříme kouli, vložíme jí do sáčku a dáme do lednice alespoň na 30 minut. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Pracovní desku posypeme moukou a vyválíme kruh, můžeme si pomoct velkým talířem, který do těsta obkreslíme a tím nám vznikne krásný pravidelný kruh. Vezmeme si krém, který namažeme po obvodu kruhu, poklademe nakrájené fíky, tak aby se alespoň malinko překrývaly. Na závěr přehneme strany těsta. Okraje koláče potřeme vajíčkem. Vložíme do trouby na cca 30-40 minut při 170 stupňů. Na závěr jsem fíky polila javorovým sirupem a galetku posypala proteinem, který používám místo moučkového cukru.
To spojení sladkých fíků se sirupem a lískooříškového krému je boží!S láskou a s chutí Gábi v kuchyni. ❤❤❤






Comments

  1. Krása, určitě vyzkouším, jen ty čerstvé fíky u nás na vsi nemají :-(

    ReplyDelete

Post a Comment