Tříkrálový koláč

Tři králové navštívili v Betlémě Ježíše krátce po jeho narození. Přinesli mu kadidlo, zlato a myrhu. Až později přinesla tradice i jejich jména Kašpar, Melichar a Baltazar. Tři králové se slaví 6.ledna. V tomto období obchází domovy a posvěcenou křídou píší na dveře domů zkratku K † M † B † nebo M † B † jako požehnání - Ať Kristus požehná tomuto domu. 
Tradičně se na tento den ve Francii peče tříkrálový koláč. Peče se z listového těsta a dovnitř se schovává figurka nebo penízek. Náplň je potom nejčastěji mandlová, ale variant je spousta. Já jsem už dělala tříkrálovou bábovku, tříkrálové lívance a letos jsem konečně zkusila koláč. S trochou zdravější úpravy. 


Ingredience:
400g listového cereálního těsta
250g nízkotučného tvarohu
2 lžíce medu
3 vejce
120g mletých mandlí
1 štěstíčko


Postup:Nejprve si připravíme náplň. Do misky dáme tvaroh, mleté mandle, med a vajíčka. Důkladně promícháme. Listové těsto rozdělíme na dvě části. Na pomoučněném vále vyválíme 2 kruhy cca 25 cm. Nejlépe podle spodní části formy (23cm) na dort, ale o 2 cm větší. Jednu část dáme do formy vyložené pečícím papírem. přesahující okraj ohneme nahoru (do stěn formy). Přidáme připravenou směs a "štěstíčko". My jsme přidali 1 dobře omytou minci. Druhou částí listového těsta směs přiklopíme. Okraje maličko zmáčkneme, aby se nám těsto spojilo. Celý koláč potřeme vajíčkem. Pečeme cca 30-35 minut při 190 stupních.
Ze zbytku těsta můžeme udělat korunku, nebo jakkoliv koláč ozdobit.
Ten, kdo minci ve svém kousku najde, má právo být celý den královnou nebo králem.
Dělejte radost, ctěte tradice s láskou Gábi v kuchyni.❤❤❤

Comments