Špaldový mazanec

Mazanec a beránek jsou a vždy budou o Velikonocích na našem stole. Stejně jako o Vánocích cukroví a vánočka. A vy víte, že Vám vždy připravím odlehčenou klasiku. Tak i dnes. Špaldový s třtinovým cukrem.

Ingredience/kvásek
30g čerstvého droždí
100ml mléka
30g třtinového cukru
15g špaldové mouky
Postup: mléko pokojové teploty dáme do skleněné misky, přidáme droždí, cukr a mouku. Metličkou promícháme a dáme do trouby na 15 minut při 50 stupních.
Ingredience/těsto
1 vejce
150ml mléka
1 žloutek
40g třtinového cukru
75g másla
1 lžička soli
+brusinky, bílek, plátky mandlí
Postup: máslo pokojové teploty dáme šlehat do robotu spolu s cukrem, žloutkem, vejcem a zbylým mlékem. Šleháme do pěny. Do mouky přidáme špetku soli a přidáme do robotu. Na závěr přidáme kvásek. Hněteme alespoň 10 minut. Přendáme opět do čisté skleněné misky a poprášíme moukou. Vložíme opět do trouby, tentokrát na 60 minut při 50 stupních. Po vykynutí přendáme opět na pomoučněný vál a zapracujeme brusinky. Vytvarujeme si bochánek, který přendáme na pečící papír. Bochánek pomažeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Necháme ještě 15 minut kynout na plechu pod utěrkou. Poté pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Hotový mazanec poprášíme moučkovým třtinovým cukrem.
Z této dávky je opravdu velký mazanec, pokud tedy chcete rozdělte si těsto na dva.
Krásné Velikonoce. S láskou Gábi v kuchyni. ❤❤❤

Comments