Dort z křehkého těsta

pNový hit ve sladkém světě dortů? Number cake, alphabet cake, dort z křehkého těsta. Musela jsem zkusit zdravější verzi. Navíc se blížil Den matek, takže se to výborně hodilo. Místo číslice můžete dát i písmeno. Já dala začínající písmena našich maminek. Mé i Čeňkovi. Lenka a Janička. Dvě důležité osoby v našich životech.

Inspirace na dort je od Ivči z blogu Cat&Cook.

Než začnete chystat dort. Vytiskněte/napište si písmeno nebo číslo, které chcete upéct na papír a vystřihněte ho, bude se hodit.

Uvedený recept jsem využila na 2 písmena viz. fotografie
Ingredience/těsto
190g špaldové mouky
100g másla
1 vejce
25g třtinového cukru
citronová kůra
špetka soli
Postup: V misce smícháme prosetou mouku s cukrem a solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo. Špičkami prstů vytvoříme spojením másla a mouky s cukrem drobenku. V malé misce si prošleháme vejce s citronovou kůrou a přidáme k drobence. Těsto ručně uhněteme do "bochánku". Pokud je těsto suché můžeme přidat lžíci až dvě ledové vody. Poté rozdělíme těsto na několik dílů. Každý díl prohněteme několikrát hranou dlaně, tak jakoby jsme chtěli dlaní těsto rozprostřít. Spojí se tak tuk (máslo) s moukou. Poté uhněteme opět do "bochánku". Zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30-60 minut do lednice.
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Poté těsto vyndáme a chvilku ho necháme povolit. Rozdělíme si ho na více částí a každou část si v ruce promačkáme. Těsto posypeme moukou a vyválíme cca na 3mm přímo na pečícím papíře, který taktéž lehce posypeme moukou. Na těsto přiložíme vytištěné písmeno/číslici a nožem vykrojíme. Takto ještě jednou opakujeme. Písmena potřebujeme dvě. Poté přesuneme na plech. Pečeme cca 8 minut při 190 stupních.
Ingredience/krém
250g ricotty
200g smetany ke šlehání 31%
25g moučkového třtinového cukru
citronová kůra
Postup: Vše dáme do robota a šleháme v tuhý krém. Vzniklý krém dáme do zdobičky. Na talíř nebo podnos položíme upečené první písmeno. Zdobičkou naneseme na písmeno krém - tzv. "bobečky" krému. Na to položíme druhé upečené písmeno a opět tvoříme "bobečky" krému. 
Dozdobíme jedlými květy, ovocem apod. Nejlépe přes noc necháme v lednici.
Podáváme nejen maminkám, s láskou ❤❤❤
Gábi v kuchyni


Comments

  1. Opravdu krásná práce, super recept a paradni napad, obdarovat maminku takovouhle dobrotou. 💓 Já té mojí seženu zásobu oříšků a předám sáček se sušenou levandulí.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju:-) BAví mě předělávat klasické recepty na zdravější verze. Nápad je od Ivči z blogu: http://catandcook.cz/cream-tart-number-alphabet-cake-biscuit-cake/
      Hlavně si vzpomenout ať už objetím, květinou, přáníčkem, něčím sladkým :-) Děkujuu a krásný den:-)

      Delete

Post a Comment