Bali - 9 tipů před cestou

Jsme skoro měsíc doma a tak se konečně dostávám k tomu sepsat první článek o našich líbánkách na Bali. Prvním článkem Vám chci předat naše poznatky a tipy ještě před samotnou cestou.
1. LETENKY 
Pokud budete hlídat akce dostatečně dopředu budete mít určitě větší šanci sehnat letenky za skvělou cenu. Portálů, kam můžete koukat je spousty (cestujlevne.com, skyscanner.cz apod.)My jsme na ně začali koukat asi 3 měsíce předem. Cena se pohybovala kolem 16 - 18ti tisíc.
Nakonec rozhodla doba letu, počet přestupů a společnost. Vybrali jsme si leteckou společnost Emirates s jedním přestupem v Dubai a 18h letu. 
Zpáteční letenky - 37 200,- Kč pro dvě osoby

2. POJISTENI
Kamkoliv jedeme, děláme si pojištění u Axa assistance. Ještě se mi na cestách nikdy nic nestalo (ťuk, ťuk), ale ztráta zavazadla, zpoždění letu, okradení, zdravotní úraz apod. Jen ta představa mě vždy utvrdí v tom, že se na takových věcech nemá šetřit.
Pojištění - 2 120,- Kč pro dvě osoby

3.OCKOVANI
Na Bali není očkování povinné. Pokud nehodláte spát v džungli mezi opicemi a plánujete krátkodobou dovolenou, nemusíte se bát. Já jsem měla očkování ještě z Vietnamu na břišní tyfus a žloutenku, což doporučuji. 

4. VIZA
Víza na Bali nejsou povinná pokud plánujete dovolenou do 30ti dní. V letadle potom dostanete malý formulář, který vyplníte a odevzdáte u východu z letiště v Denpasaru. Jsou tam jen otázky ve stylu "jak dlouho se zdržíte" nebo "nepřevážíte nebezpečné věci?"

5. DOKLADY
Určitě víte, že na cestování do Asii potřebujete pas. Někteří už ovšem neví, že musíte mít pas, jehož doba platnosti nesmí přesahovala plánovanou dobu pobytu minimálně o 6 měsíců. 
TIP: U těchto dokladů si udělat kopii. Kdyby Vás náhodou někdo okradl nebo jste doklad ztratili. Je vhodné mít originální doklady v jednom zavazadle a kopie zase v druhém. Dále sebou nemějte pouze jednu bankovní kartu. Vždy je lepší mít karty alespoň dvě a mít na ní rozdělené finance.
TIP: V Indonésii se bohužel často stává, že někdo kartu zkopíruje a poté Vám z ní bere peníze. V bance proto nejprve nahlašte, že do Indonésie jedete. Může se totiž stát, stejně jako nám, že Vám jí při prvním výběru nebo platbě zablokují pro podezření ze zneužití. Poté si dejte pozor, z jakého bankomatu vybíráte. Určitě vybírejte jen tam, kde je kamera a bankomat je součástí banky. 
Posledním tipem je mezinárodní řidičák. Pokud plánujete jezdit na skútru, tak se Vám bude hodit. Skútr Vám půjčí bez jakéhokoliv dokladu, ale pokud Vás bude stavět policie, chtějí ho vidět. Pokud ho nemáte rozdávají mastný pokuty kolem 1 000 000 IDR.
TIP: Pokud budete jezdit na skútru mějte malou rezervní peněženku, do které si dejte jen malý obnos peněz. Pokud Vás zastaví a chtějí Vám dát pokutu, ukažte, že máte jen tenhle zbytek peněz a většinou jim to stačí. Strčí si peníze do kapsy a pustí Vás.
6.ZAVAZADLA
Pro naší cestu jsme zvolili krosny, která je podle nás na takové cestování nejpraktičtější. Do letadla jsme si navíc každý vzali malý batoh a já jsem měla navíc ledvinku. Malý batoh se Vám hodí na výlety a ledvinka na nejnutnější věci, které máte u sebe nejvíc v bezpečí.

7.UBYTOVANI
U ubytování záleží hodně na Vás. Co chcete, jaké máte požadavky, jaký rozpočet apod. My jsme jeli na líbánky, takže jsme si dopřáli i luxusnějšího ubytování. Vždy jsme ale chtěli bazén, vlastní koupelnu, teplou vodu a snídani v ceně. Nebyli jsme jen na jednom místě, protože to by byla na Bali a jeho okolí ta největší chyba.
Tipy:
http://www.booking.com/Share-TPezHCl - Nusa Lembongan
Ubytování na 16 nocí - 18 700,- Kč pro dvě osoby
8.APLIKACE  
Aplikace, které Vám na Bali pomohou.
MAPS.ME - offline mapy, podle kterých jsme hledali pláže, bistra, vodopády, hotely, prostě všechno.
- MONEFY - aplikace, která má přehled o Vašich financích. Jednoduše si do jednotlivých kategorií zaznamenáváte své výdaje.
- GO JEK - indonéská aplikace, která funguje na podobném principu jako uber nebo třeba damejidlo. Přes aplikaci si totiž neobjednáte jen řidiče se skútrem nebo auto, ale i jídlo či masáž.
Tip: Pozor na některá hodně turistická místa má go jek zakázaný vjezd. Cestu Vám proto mohou odmítnout. Taky si dávejte pozor na řidiče, kteří často zkoušejí domlouvat se o ceně mimo aplikaci. Většinou samozřejmě nabízí dražší, tak se nedejte.
- WhatsApp - Nejen, že se díky této aplikaci spojíte s domovem, ale také se všemi na Bali. 
- Booking - Ubytování jsme měli domluvené předem, až na jedn,  vše přes booking. V aplikaci jsme tak měli uložené všechny kontakty a rezervace.
Tip: Pokud nebudete mít ubytování předem domluvené, smlouvejte. Smlouvá se se vším.
- Kamus Inggris Offline - indonéský slovník.

9. OSTATNI
- Opalovací krém - na Bali prodávají krém s vybělovacím účinkem :D Tak si vemte dostatek svého a určitě s vyšším faktorem
- Repelent/fenistil - Komáři nejsou tolik vidět. Ovšem štípance na celém tělo už vidět jsou. 
- Simkarta - Aby jste mohli využívat všechny zmíněné aplikace, nezapomeňte si koupit místní simkartu s daty. Jen jí nekupujte hned na letišti. Ceny jsou pěkně nasazené.





Comments