Špaldové jidáše

Přesně za 14 dní bude květná neděle. Květnou nedělí začíná svatý týden. Chystám pro Vás ještě pár velikonočních typů, a tak jsem si říkala, že už je na čase, dát Vám recept na velikonoční špaldové jidáše. Jidáše se dělají z kynutého těsta na zelený čtvrtek. Tvar připomíná svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš potom, co zradil Ježíše za třicet stříbrných. Po upečení se potírají medem, tak se krásně provoní a ještě líp chutnají. To, proč se jí na zelený čtvrtek a potírají se medem má svůj důvod. Česká tradice říká, že kdo sní v tento den pečivo potřené medem před východem slunce, bude po cleý rok chráněný před uštknutím hadem a žihadlem vos. Mimo to, se ale tradičně jí zelené pokrmy, aby byl člověk po celý rok zdravý. Já osobně tyhle tradice miluju. Dávají mi inspiraci a líbí se mi příběhy, které skutečně skrývají.

Ingredience
500g hladké špaldové mouky
špetka soli
50g třtinového cukru
30g droždí v kostce
50g másla
2 žloutky
200ml sojové smetany
1 celé vejce
2 lžíce medu
Je důležité mít všechny ingredience pokojové teploty. Nejprve si připravíme kvásek. Do skleněné misky dáme 100ml smetany. Do smetany rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a lžíci třtinového cukru a metlou promícháme. Já nechávám kvásek vzejít v troubě na 50stupňů cca 15 minut. Reakce kvásku musí být viditelná.
Mezitím si do mísy odvážíme mouku. Přidáme špetku soli, dva žloutky, třtinový cukr, máslo na kostičky a zbytek smetany. Do mísy přidáme aktivní kvásek a nejlépe robotem necháme vypracovat těsto. Hněteme v robotu (5-10 minut) nebo ručně (10-15 minut).
Hotové těsto přendáme do skleněné mísy, dáme do trouby na 50stupňů a necháme 60 minut kynout.
Těsto musí zvětšit svou velikost dvojnásobně. na pomoučněné vále ještě prohněteme a rozdělíme si ho na cca 20 stejných dílů. Záleží na tom, jakou velikost chceme. Počítejte s tím, že na plechu budou ještě kynout a zvětší svou velikost. 
Z každého dílu vyválíme váleček (na tloušťka malíčku). Váleček stočíme do jednotlivých tvarů uzlíčků. Poté přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě 10-20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 180stupňů.
Po vykynutí pečeme 15 minut dozlatova. Mezitím si rozpustíme med se lžící másla. Hotové, upečené jidáše potřeme připraveným medem s máslem a necháme vychladnout.
S láskou Gábi v kuchyni

Comments